دایره احساسات چیه؟

دایره احساسات از سه دایره تشکیل شده. اگر از دایره داخلی به سمت دایره‌های بیرونی‌ حرکت کنیم، امکان این رو داریم که جزیی‌تر به دامنه گسترده احساسات بپردازیم و با دقت بیشتری اونها رو بشناسیم.

دایره داخلی یا همون دایره اول پایه‌ای ترین احساسات مثل خوشحالی، غم، عصبانیت، ترس و … رو معرفی می‌کنه.این احساسات در واقع اولین آجرهای این بنای پیچیده و باشکوه محسوب میشن. برای مثال وقتی ازت می‌پرسن الان چه حسی داری؟ اولین و سریع‌ترین انتخابت از همین دایره اول هست. ممکنه بگی غمگینم. یا بگی واقعا عصبانیم.

دایره دوم تقسیم‌بندی جزیی‌تر رو ازبرش‌های دایره اول در اختیار ما میذاره. به ما کمک می‌کنه احساسات پایه‌ رو، بهتر درک کنیم و دقیق‌تر توصیف کنیم. برای مثال اگر به ترس اشاره می‌کنیم، لایه‌ عمیق‌ترش میشه عجز، ناامنی، طرد شدن و … که باعث شکل‌گیری احساس ترس در اون لحظه شده. این لایه ثابت می‌کنه که احساسات رو نمیشه به صورت منفرد در نظر گرفت. اگر از عصبانیت میگی، فقط عصبانیت در کار نیست. ترکیب پیچیده‌ای از احساسات مختلف به هم گره خورده که در لحظه به صورت عصبانیت خودش رو نشون داده.

دایره سوم یا همون دایره بیرونی، دقیق ترین شکل از احساسات هست که یک نفر می‌تونه به اونها اشاره کنه، و اونها رو تجربه کنه. با این میزان از دقت و ظرافت در پرداختن به احساسات،  راحت‌تر می‌تونیم بین تجربه‌های احساسی مختلف تمایز قائل بشیم.

کارکرد دایره احساسات چیه؟

احساسات در ظاهر یک کلمه ساده و لطیف به نظر میاد، اما در اصل یک شبکه پیچیده و در‌هم‌تنیده‌اس. برای شناخت دقیق‌تر و درک بهتر از احساسات مختلف، دایره احساسات نقش راهنما رو برای ما ایفا می‌کنه. کمک می‌کنه حسی رو که در لحظه تجربه می‌کنیم، عمیق‌تر و آگاهانه‌تر ردیابی کنیم.

این ردیابی آگاهانه باعث میشه راحت‌تر بتونیم احساساتمون رو بروز بدیم. هر چقدر این موضوع آسون‌تر انجام بشه، و بروز احساسات واضح‌تر باشه، کمک احساسی که از آدم‌های اطرافمون می‌گیریم تاثیرش سریع‌تر و عمیق‌تر خواهد بود.

به مرور تغییراتی رو توی خودمون و ارتباطاتمون حس می‌کنیم:

برقراری ارتباط موثر، ساده تر میشه

موقع بروز موانع احساسی، برخورد‌های آگاهانه‌تر و سنجیده‌تری انجام میدیم

در شرایط دشوار و استرس‌زا، انعطاف بیشتری در بروز احساسات از خودمون نشون میدیم

الگوهای رفتاری نامناسب و گره‌های ذهنی‌مون رو موقع بروز احساسات ناخوشایند تشخیص میدیم

از دایره احساسات چطور استفاده کنیم؟

برای شروع، به روزی پنج تا ده دقیقه وقت، یک محیط به دور از صدای زیاد و تنش، یک عدد دفتر یادداشت و یک خودکار یا مداد احتیاج داریم.

دفتر یادداشت کنار دستمون بازه. دایره احساسات روبرومونه. پنج مرتبه دم و بازدم آگاهانه و با تمرکز انجام میدیم. همزمان اسکن می‌کنیم ببینیم بدنمون در چه حاله. چه جایی از بدنمون داره تنش یا فشار رو تجربه می کنه. بعد از اون دقت کنیم ببینیم چه احساسی داریم. داریم از چیزی فرار می‌کنیم؟ دلمون می‌خواد قایم شیم؟ عصبانی‌ شدیم؟ حس انزجار داریم از چیزی یا از کسی؟ به دایره احساسات نگاه می‌کنیم و می‌گردیم به دنبال صفتی که بتونه در لحظه، احساسی که داریم تجربه می‌کنیم رو دقیق توصیف کنه. و بعد توی دفتر یادداشت مخصوص این کار، همه اون چیزی که حس کردیم،پیدا کردیم و گذروندیم رو می‌نویسیم.

وقتی به درک از اون لحظه و حسمون رسیدیم، می‌تونیم با آگاهی بهتری تصمیم بگیریم که میخوایم با اون لحظه و حال اون لحظه چی کار کنیم. میخوایم باهاش بجنگیم؟ در برابر بروزش مقاومت کنیم؟ قورتش بدیم؟ یا اجازه بدیم بیاد بالا، جاری بشه و توی تمام بدنمون حضورش رو حس کنیم؟

اگر اجازه بدیم روالش رو انجام بده و رد بشه بزرگ‌ترین کمک ممکن رو به ذهن و بدنمون کردیم.

چه اتفاقی برامون می‌افته؟

به محض اینکه تشخیص جزیی‌تر احساسات برامون آسون‌ میشه، با خودمون و با آدم‌های اطرافمون راحت‌تر از قبل ارتباط برقرار می‌کنیم. بروز احساسات برامون ساده‌تر از قبل میشه. این قسمت همون جایی هست که برای خیلی از آدم‌ها انجامش سخته. بعضی آدم‌ها درست وقتی که باید احساسات واقعی‌شون رو به یک رخداد نشون بدن، دچار قفل شدن ذهن میشن. سکوت می‌کنن و حتی از بیان یک کلمه دقیق و ساده که بتونه بگه داره چی بهشون می‌گذره، عاجز میشن.

بعضی اوقات هم احساساتی که داریم تجربه می‌کنیم، اونقدر به هم گره خوردن که حتی نمی‌تونیم دقیق بگیم داره چی میشه. دایره احساسات اینجا نقش مهمی رو ایفا می‌کنه. مثل یک زبان مشترک برای آدم‌ها کار میکنه وقتی میخوان از احساساتشون بگن.

وقتی یاد می‌گیریم احساساتمون رو در مواجهه با یک رویداد، سنجیده و آگاهانه بروز بدیم در واقع قدم خیلی خیلی مهمی برداشتیم. این قدم در جهت رشد شخصی خودمون و همچنین رشد ارتباط سالم ما با آدم‌های دیگه‌اس.

حالا توان این رو داریم که از احساسات ناخوشایند فرار نکنیم. یاد می‌گیریم بهتر درکشون کنیم. محرک‌ها و گره‌های اصلی رو موقع بروز این دسته از احساسات تشخیص بدیم. این رویکرد به ما کمک می‌کنه وقتی با یک رویداد تنش‌زا مواجه شدیم یا شرایط بحرانی رو تجربه کردیم، پاسخ‌های احساسی خودمون رو مدیریت کنیم و هوشیارانه‌تر و موثرتر واکنش نشون بدیم.

استیکرهای احساسات

هر کدوم از این استیکرها، نماینده یکی از هفت احساس پایه‌ هستن که در بخش دایره احساسات معرفی شدن.

رنگ هر صورتک در تناظر با رنگ هفت احساس ابتدایی هستش. به این شکل که رنگ زرد از خوشحالی میگه، رنگ آبی از غم، رنگ طوسی از دل‌زدگی، رنگ قرمز از عصبانیت، رنگ نارنجی از ترس، رنگ سبز از نامساعد بودن، و رنگ بنفش از غافلگیری.

از این استیکر‌ها میشه روی قاب گوشی، پشت لپ‌تاپ، روی کاور آیپد، روی دفتر یادداشت و یا حتی توی یه دفتر جداگانه مخصوص به خودشون استفاده کرد. حتی میشه تو آموزش شناخت احساسات به بچه‌ها هم ازشون کمک گرفت.

جنس استیکر‌ها pvc هستش. بنابراین هم ضد آبن و هم اگر نخواستید دیگه ازشون استفاده کنین می‌تونین  اونها رو راحت از صفحه جدا کنین.